Günümüz brici eskiye nazaran bir hayli mesafe katetmiş durumda. Yine de ince adlandırılabilecek önemsiz görünen bazı noktaların üzerinden hafif bir tekrar edilmesi gerektiği düşüncesindeyim.
Somut örnek verecek olursam, vatandaş tabiriyle daha verimli briç oynayabilmek prafasından mı yoksa el tarif usullerinden mi geçer? İcraatta diyelim herhangi bir şekilde en doğru kontrat bulundu. Peki ama bunun yapılması ve savunması en doğru biçimde nasıl olacak?
Bu genelde Amerika kıtasının Kuzeyinde halen tartışılmakta olan bir konu. Bir grup expert herhangi bir renkteki "trick taking ability" (löve alma kabiliyeti) üzerinde israrcı -ki buna göre herhangi bir seviyede renk veya NT oynanmasına, kontrat briçte feda yapılıp yapılmamasına karar veriyorlar. Yine başka grup expertler hadisenin tümden gelim yöntemi ile kavranmasından taraf.
Bize gelince- en azından benim kuşağımdaki tanıdığım arkadaşlarımla, teknolojiyi imkanların elverdiği ölçüde gecikmelide olsa takip etmek için didinirdik- ve Fransızca deyimle Briç öğreten ama aslında sadece deklare kitapları dilimize çevrildiği anda kapışılırdı.
Elbette zamanla kart oyununa daha geniş yer veren tercümelerde oldu. Ama başlangıç "deklare" idi.
Aslında, 14 yaşımda tesadüfen Amerikalı komşularımdan birisinin annesi İngilizdi ve tescilli çok iyi Briççiydi. Hanımefendi sadece ileri düzey test makaleleri veya kitapları ile egzersiz yapardı. Ama ne benim İngilizcem özel terimleri anlamaya yeterince elverişliydi idi ne de hedefin ne olduğunu kestirebilecek yaşta idim. Sadece okuyor, kavramak için bocalıyordum. Hatta 20li yaşlarımda ilk çeviriler çıkınca İngiliz ve Fransız briç mentalitesi farkı beni bir hayli şaşırtmıştı.
Sonra zaman ilerledikçe şunu anladım :
Kitap yazan oyuncular veya yazarlar aslında hali ile oynadıkları sisteme odaklanmış durumdalar. El değerlendirmedeki klasik becerilerini zaten bir noktaya taşımışlar. Hepsinin en iyi bildikleri ve farkında oldukları ana tema basit.
3 kaynak var :
1- Kozlar
2- Uzun bir renkten büyükler çıktıktan sonra kalan kartlar
3- Büyük kartlar
Yani en basit empastan en karışık hamlelere kadar dünyanın herhangi bir yerindeki deneyimi az veya çok oyuncuların tamamı bilerek veya bilmeyerek bu üç kaynağın birinden veya hepsinden faydalanmak "mecburiyetinde".
O zaman şuna kanaat getirdim ki öncelikle kartların en verimli kullanış şekillerini, ister atak ister savunma olsun oturup yeni baştan ve asla ACELE ETMEDEN irdelemek daha akıllıca.
Şu olursa nasıl, bu olmazsa nasıl diye adeta bilmece çözer gibi zihin yormaya alışmak meselesi.
Sistemler zaten belli :
Naturel ( Std Fr, Std İng, Std Amerikan)
Suni (Precision ve varyantları, Polonya trefli vs)
İyice Suni (Forsing pass ve kuvvetli trefl, nightmare "tanınmış İtalyan şampiyonlar Lanzarotti&Buratti" versiyonu vs.)
Hangi sistem varyantı veya parçası hangi hacimde diğerine adapte edilebilir veya edilemez o ayrı bir tartışma konusu olabilir.
Ama ben hâlâ öncelik sırası ile masadaki puan dağılımını hesap etmeye (destede her zaman 40 puan var-kimde ne olabilir), yer açılınca atak veya savunmada olmam farketmez muhtemel ve kesin alıcılarımı saymaya, kayıplarımı kollamaya ve çareler düşünmeye elimden geldiğince devam edeceğim.
Önerim bir de bu yönü arzu ederseniz sakin sakin düşünmenizdir.
En azından yapıcı bir mantık geliştirmeye faydası olacağına inanıyorum.
Örneğin diyelim yan renklerden el-yer geçer sıkıntımız yok. Karşılıklı bir renkten Kxxx ve Qxxx var.
İstediğimiz taraftan başlayalım ve 3 el kazanmaya çalışalım. Başarabilmek için gerekli şart nedir? Diyelim başardık, o takdirde belki de bir ders çıkartmamız gerekli. Peki bu ne olabilir? Yani, daha gerçekçi adlandırmak unutmamak açısından bilhassa faydalı. Ezber zaman aşımına tabi birşey.
Özetlersem madem 4 renk var önce sadece bir renk kartlarını 13 adet incelemeye başlamak 52 sinden daha kolay olmalı. Bunun üzerine herşey artı katkıda olması amaçlı eklenebilir.
Veya şu soruyada başlangıç olarak cevap aranabilir :
Bir turda azami kaç basamak kart terfisi vardır?
Ya da ne bileyim yine el-yer geçerleri sıkıntısı olmasın. Diyelim elinizde Kxx ve yerde Qjxx olsun. Acaba 3 eli sağlam kazanmaya çalışmanın usulü ne? Buradaki tehlike ne?
Bu tip şeyler belki de bildiğimiz ama adlandırmak için vakit ayıramadığımız konular. Yinede her gün masada oyunun kaderini belirleyebiliyor.
Saygılar
Hamdi KARLUK
Not : Power Board'un İngilizce olması nedeni ile Foruma katılmayı istedikleri halde şimdilik sadece merakla okudukları duyumunu aldım. Ekrandaki sembollerin ne anlamlara geldiğini ayrı bir yazı ile belirtmeye çalışacağım. İnşallah yazılım sembolün resminin yanına açıklama yapabilme olanağı sağlıyordur. Sanırım bu sürüme ait daha ayrıntılı yardım dosyalarını bordu sağlayan ana firmanın web adresinden bulmaya çalışsam daha iyi olacak.
This post has been edited by H_KARLUK: 2008-November-19, 06:14